Miről szól a Nász után blog?

Az esküvő után hogyan készüljünk fel egy felejthetetlen nászútra, majd egy jó házasságra. Ötletek, tanácsok, élménybeszámolók azoknak, akik még előtte állnak, azoktól, akik már tapasztaltak. Írjátok meg nászutatok élményét, küldjetek hozzá képet vagy rövid videót. Lehet vicces, romantikus történet vagy megrázó, esetleg rosszul végződő nászútról írt beszámoló is mások okulására. Erre az e-mail címre küldjétek az anyagokat: naszutan.blog@gmail.com

Kastélyszállók

Start Utazási Iroda ajánlatai

5%kedvezmény a Librinél

Exzotikus helyek

Start Utazási Iroda ajánlatai

Párizs, a szerelem városa

Start Utazási Iroda ajánlatai

Nászéjszaka annó és napjainkban

2008.07.18. 18:35 - Parypa

Címkék: esküvő nászéjszaka

nászéjszakaAnnó...

Magyar Néprajzi Lexikon

Nászéjszaka - a házasságkötést követő első éjszaka neve, amikor az új házaspár először aludt együtt és került egymással szexuális kapcsolatba. Régi jogunk szerint a házasság érvényességi kelléke volt az elhálás, ezért társadalmilag ellenőrzött, fontos eseménynek tekintették. Helyi szokások, az eseményeket kísérő komoly és tréfás megnyilvánulások, hiedelmek érvényesültek ekkor.

Az esemény részletei a következők lehettek: a fiatal pár ünnepélyes elhozása a lakodalmi vacsoráról, az új asszony kontyolása, levetkőztetése, a pár ágyba (nászágyba) fektetése, majd reggeli ünnepélyes felkeltése, üdvözlése, az együtthálás nyomainak tréfás megvizsgálása, az új asszonynak felöltöztetése. Ekkor került sor több helyen az új asszony avatására is.

Érintés nélkül is lehet izgalomban élni…

Régen más jelentése volt a nászéjszakának, mint napjainkban.

Régen teljesen természetes volt az, hogy a szerelmesek nem éltek házas életet az esküvő napjáig. A jegyesség időszaka ugyanis elvileg az az időszak, amikor meg kell tanulni erotikus izgalom nélkül is a másik testét érinteni, egymást megismerni. Ilyenkor lehet megtapasztalni azt, hogy érintés nélkül is lehet izgalomban élni, és a másikat ilyen állapotban is tisztelni és szeretni.

...és napjainkban: már csak hagyomány

Mai, modern világunkban a nászéjszaka többnyire már csak jelentőség nélküli hagyomány a házaspárok életében. Csak nagyon ritkán találkozunk olyan fiatalokkal, akik komolyan gondolják a jegyesség és a nászéjszaka jelentőségét.

Sőt sokak szerint a nászéjszaka sokkal inkább teher és kötelesség, mint várva várt beteljesülés. Manapság a házasulandó fiatalok már régen túl vannak az első közös szexuális élményen, számukra tehát már ilyen szempontból nem újdonság a nászéjszaka.

nászéjszakaGyakran kimerülten vagy éppen alkoholos mámorban hullnak a "hitvesi" ágyba, romba döntve ezzel az első “törvényesen “ is közös éjszakát.

Mondjuk, nem is csodálkozom, hogy a nászéjszakán az ifjú pár aléltan hullik az ágyba, hiszen egy zsúfolt és stresszben, élményekben gazdag napon vannak túl, és a meghitt együttlétre már nem igen van erejük. Ennek ellenére vannak olyanok, akik mindent megtesznek, hogy a nászéjszaka felejthetetlen legyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://naszutan.blog.hu/api/trackback/id/tr54574628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása