Miről szól a Nász után blog?

Az esküvő után hogyan készüljünk fel egy felejthetetlen nászútra, majd egy jó házasságra. Ötletek, tanácsok, élménybeszámolók azoknak, akik még előtte állnak, azoktól, akik már tapasztaltak. Írjátok meg nászutatok élményét, küldjetek hozzá képet vagy rövid videót. Lehet vicces, romantikus történet vagy megrázó, esetleg rosszul végződő nászútról írt beszámoló is mások okulására. Erre az e-mail címre küldjétek az anyagokat: naszutan.blog@gmail.com

Kastélyszállók

Start Utazási Iroda ajánlatai

5%kedvezmény a Librinél

Exzotikus helyek

Start Utazási Iroda ajánlatai

Párizs, a szerelem városa

Start Utazási Iroda ajánlatai

Nászút vagy mézeshetek?

2008.07.19. 19:21 - Parypa

Címkék: nászút

E két szót napjainkban egymás szinonimájaként használjuk. Ám jelentésük nagymértékben különbözik. A mézesheteknek nem csak a hangzása idézi a régi korokat, de valódi jelentése is. A nászút már modern életünk terméke.

A „mézeshetek” jelentésének eredetét ma már homály fedi. Több lehetőség közül választhatjuk ki a nekünk legjobban tetszőt. Nézzük, honnan eredhet ez a kifejezés!

Samuel Johnson, XVIII. Századi író – filozófus megfogalmazásában a mézeshetek (honeymoon – mézes hónap, illetve hold) jelentése a következő: a házasságkötést követő első hónap, amikor nincs semmi, csak gyöngédség és gyönyör. Persze már az 1700-as években is tudták, hogy ez az időszak nem tarthat sokáig, hiszen a Hold állandó változásaihoz hasonlították a szerelmesek érzelmeit: telik, fogy, fellángol, elhamvad. Egy biztos, sokan egész házasságukat odaadnák azért a röpke egy hónapnyi gyöngédségért és gyönyörért.

mézeshetekMás vélemények szerint az ősi Babilonban kell keresnünk a szó eredetét. Az ókorban mézből és vízből élesztőgombák segítségével italt erjesztettek. Az alkoholtartalmú nedűt mézsörnek (mead) hívták. Babilonban már 4000 évvel ezelőtt a katonák sebeit kenegették vele, mivel azt tartották, hogy sebeik gyorsabban gyógyulnak tőle. Sok helyeken, a fiatalasszonyok az esküvőjük után egy hétig ezt itták,  mert úgy vélték, hogy növeli termékenységüket. Egyébként joggal, mert a méz aszparaginsavat és E-vitamint tartalmaz, melyek jó hatással vannak a női szervezetre.

Néprajzi kutatások szólnak amellett, hogy a „mézeshetek” kezdetben valóban mézes heteket jelentettek. A mezőgazdaság fejlődésével, a növénytermesztés és állattenyésztés térhódításával az emberek egyre elfoglaltabbak lettek. Természetes volt, hogy a mezőgazdasági munkák idején nem tarthattak nagyszabású ünnepségeket, így esküvőket sem. Vallási és praktikus okokból tehát az esküvők nagy része a nyári napforduló idejére, a vetés és az aratás közé került. Ezekben a hetekben gyűjtötték be először a mézet is, így ez az időszak tényleg mézes volt.

nászútAkárhonnan származik is a kifejezés, az biztos, hogy utazásról nincs szó benne. Ám a világ sokat változott. Kialakult a nászút mai intézménye. A nászút egy tradicionális "üdülés", amikor az ifjú pár a házasságkötést ünnepli meghitten, kettesben, a rokonoktól, barátoktól távol. A nászút minden pár életében az egyik legboldogabb időszak. Akár egy pár napos út is nagyszerű megoldás lehet az esküvő méltó befejezésére. A nászút élményét nem lehet semmi mással összehasonlítani. Ez olyasmi, amit nem szabad kihagyni! Ilyenkor az ifjú pár ki tudja pihenni az esküvő szervezés minden fáradalmát, a sok utánjárást, idegeskedést, ahol életük első közös napjait tölthetik végre kettesben, a boldogító igen kimondása után.

Természetesen akadnak olyan párok, akik nem rögtön a Nagy Nap után utaznak el nászútra, hiszen az esküvő után is akadhatnak még elintéznivalók.

nászútNászútra ma már nem csak az úgynevezett ifjú házasok utaznak, hiszen vannak olyan házaspárok, akik a nevezetes házassági évfordulókon, mint például a 25. vagy 50. újra elviszik társukat egy romantikus üdülésre, ilyenkor nagyszerű lehetőség nyílik arra, hogy újra a napi gondoktól távol átéljék, milyen is volt az első közös út.

Egy jó kis nászút olyan csodavilágba röpíthet el, amiben később is szívesen „megmártóznál”. A tapasztalatok azonban azt mutatják, sokszor többet várnak a nászúttól, mint amit az valójában nyújtani tud.

A bejegyzés trackback címe:

https://naszutan.blog.hu/api/trackback/id/tr35575924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása